Je komt ‘s avonds na een lange lesdag (of na een namiddagje ‘hangen’ op café, lang leve het studentenleven) terug op kot, en je moet nog avondeten fixen. Oh oh! Je go-to pasta pesto komt intussen je oren uit, maar je hebt ook geen inspiratie of kookskills om iets anders te maken? We got you! JEZ! bracht een bezoekje aan de hotelschool in Gent, waar de leerlingen in totaal 5 easy gerechtjes van een culinair niveau klaarmaakten - een maaltijd voor elke weekdag. Die receptjes delen we nu stap voor stap met jullie, dus geen excuses meer om die kookpotten te laten staan en naar McDonald's te gaan. 😉 Deze week op het menu: ramen met groenten en spek. Let the cooking begin!
-1 groot pak ramen (noedels)
-1 pak miso
-2 wortels
-1 pak sojascheuten
-1 el bloem
-1 liter groentebouillon (of 2 blokjes groentebouillon + 1 liter water)
-250 gr. champignons
-sojasaus
-mirin (een Japanse rijstwijn)
-400 gr. spekblokjes
-gember
-2 laurierblaadjes
-tijm (gedroogd of vers)
-1 stengel citroengras
-100 ml room
-4 eieren
Bak de spekblokjes in een diepe pan met olie tot ze goudbruin zijn en zet ze even aan de kant.
Kuis de champignons en snijd ze in kleine stukjes. Schil de wortels en snijd ze ook fijn.
Bak de champignons in het vet van het spek. Als ze zacht zijn, voeg je de wortels en sojascheuten toe en laat je de groenten nog een paar minuten verder bakken. Breng ze op smaak met gember, laurier, tijm en citroengras (of beperk je tot de kruiden die je op kot hebt liggen 😉)
Voeg de bouillon toe aan de groenten en laat het geheel sudderen op een laag vuur.
Voeg de bloem eraan toe en doe vervolgens ook de miso in de pan. Roer de bouillon tot het is ingedikt en de miso is opgelost.
Kook intussen de eieren tot ze zachtgekookt zijn en snijd ze in kwartjes.
Kook de ramen volgens de aanwijzing op de verpakking en giet af.
Breng de groenten op smaak met een scheut sojasaus en mirin en giet er tot slot de room bij. Haal de laurierblaadjes en tijm uit de pan.
Voeg de gebakken spekblokjes toe aan de bouillon en laat het geheel nog even verder sudderen.
Verdeel de gekookte noedels over kommen en giet er de bouillon met groenten over.
Werk het gerecht af met de eikwartjes.
Enjoooy!