Hero Image

🍽 Chef Kot - Yang deelt haar recept voor een pittige Aziatische wok met kip of pindanootjes

20.11.2023
CHEF KOT

🍽 Chef Kot - Yang deelt haar recept voor een pittige Aziatische wok met kip of pindanootjes

Je komt ‘s avonds na een lange lesdag (of na een namiddagje ‘hangen’ op café, lang leve het studentenleven) terug op kot, en je moet nog avondeten fixen. Oh oh! Je go-to pasta pesto komt intussen je oren uit, maar je hebt ook geen inspiratie of kookskills om iets anders te maken? We got you! JEZ! bracht een bezoekje aan de hotelschool in Gent, waar de leerlingen in totaal 5 easy gerechtjes van een culinair niveau klaarmaakten - een maaltijd voor elke weekdag. Die receptjes delen we nu stap voor stap met jullie, dus geen excuses meer om die kookpotten te laten staan en naar McDonalds te gaan. 😉 Deze week op het menu: Aziatische wok met kip of pindanootjes. Let the cooking begin!

Ingrediënten:

Kipmarinade (optioneel)

-100 gr. ketjap manis (tip: als je dit niet in huis hebt, kan je dit ook zelf maken met sojasaus en suiker)

-200 gr. sojasaus

-½ eetlepel rode currypasta 

-1 eetlepel fijngesnipperde gember

-2 teentjes fijngesnipperde look

-50 gr. mirin of sushi-azijn

-200 gr. gesneden kipfilet

Wok

-arachideolie

-cayennepeper

-2 pijpajuintjes

-2 wortels 

-1 paksoi

-100 gr. sojascheuten

-1 paprika

-½ rode chilipeper 

-1 limoen

-1 el geraspte gember

-25 cl kokosmelk

-80 gr. pilav rijst per persoon

-50 gr. pindanootjes

(-peterselie)

(-koriander)

Bereiding kip: (de veggies kunnen deze stappen overslaan)

  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade samen tot je een saus krijgt. Easy as that!

  2. Snijd de kip in blokjes, en vermeng ze onder de marinade. Zet de kipblokjes vervolgens een half uur in de koelkast om verder te marineren. Maar ga nog niet in je zetel zitten, want intussen kan je al aan de wokbereiding in de volgende stap beginnen!

  3. Na een half uur laat je de gemarineerde kip uitlekken en bak je ze in arachideolie tot ze bruin en gaar is.

  4. Leg de kipblokjes apart en voeg er eventueel nog extra arachideolie aan toe.

Bereiding wok:

  1. Snijd de pijpajuintjes in ringetjes, snijd de wortels, paksoi en paprika in fijne reepjes en hak vervolgens de chilipeper in fijne blokjes. (opgelet: wrijf niet in je ogen als je net chilipeper gesneden hebt!)

  2. Bak de pijpajuin en chilipeper met wat olie in de wokpan en laat ze glazig worden. (als de chili krimpt, ben je goed bezig)

  3. Doe de andere groenten en de sojascheuten erbij en voeg er een scheut sojasaus aan toe.

  4. Kruid de groenten met cayennepeper en voeg er vervolgens de rode currypasta en geraspte gember aan toe.

  5. Blus het geheel met kokosmelk en besprenkel met een beetje limoensap.

  6. Laat de wokgroenten voor een half uurtje sudderen (nee, je kan in tussentijd nog steeds niet in je zetel gaan liggen, but we’re almost there!).

  7. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

  8. Als je kip gebakken had, voeg je die toe aan de wok. 

  9. Laat alles nog even sudderen. Almost done!

  10. Voor de veggies (of de vleeseters die all-out willen gaan): rooster pindanootjes in de pan of oven tot ze goudbruin zijn, en hak ze vervolgens grof.

  11. Voor een fancy afwerking hak je de koriander en peterselie in kleine stukjes.

  12. Serveer de rijst met de wokbereiding en werk eventueel af met de peterselie, koriander en pindanootjes. Als finishing touch kan je het nog verder op smaak brengen met wat limoensap. 

Enjoooy!

test
test
responsive
VTM
Qmusic
HLN
Belfius