Cis Backeljau is een 19-jarige student Sport- en Bewegingswetenschappen uit Antwerpen, die zich in zijn vrije tijd bezighoudt met zijn grote passie: Breaking aka Breakdancing. Als echte B-Boy heeft Cis al heel wat competities achter de rug en nog veel in het vooruitzicht. Met zijn moves probeert hij anderen te inspireren.
Hij begon op jonge leeftijd met breaking en doet het intussen al zo'n 10 jaar. Als kind kon hij namelijk nooit goed stilzitten en deed hij veel sporten. Toen een leerkracht vertelde over haar zoon die breaking deed, was het duidelijk: dit is wat hij wil doen. In Breaking kon hij al zijn interesses en passies van fysiek bewegen kwijt en sindsdien is hij nooit meer gestopt.
In het begin moest hij lessen nemen, maar daarna werd hij al snel in de Breaking-community opgenomen. Daar kon hij workshops volgen van andere Breakers, maar zelf ook workshops geven als een soort exchange tussen mensen. Dankzij YouTube-video’s om zich te inspireren en om te experimenteren, kwam hij al met een eigen ‘signature move’, de slo-mo headspin. “Dat is een move waarbij ik heel traag op mijn hoofd ga draaien en mooi uitdraai.”
Cis weet ons te vertellen dat er heel wat bij breaking komt kijken: “Je moet veel met muziek bezig zijn en er veel van kennen. Er zijn namelijk dj’s aanwezig op die competities, omdat je dan die muziek kan vertalen naar dans. Fysiek moet je ook bezig zijn, dus veel break trainingen en workouts zijn nodig.”
Maar Break is zoveel meer voor hem dan enkel die crazy moves. Hij ziet het als een levensstijl en een vorm van expressie, maar vooral een safespace.
Daardoor voelt Cis zich ook echt deel van een community en omschrijft hij het zelfs als één grote familie. “Als ik zeg dat ik wil gaan trainen in Polen omdat ik daar mensen ken, dan kan ik gewoon bij hen blijven slapen.” Zo heeft hij al veel plekken in de wereld mogen ontdekken. Drie weken nadat hij begon, mocht hij zelfs al mee naar Amerika.
Toen Cis pas met breaking startte, werd hij door de volwassenen gezien als “het klein manneke”. Door de jaren heen deed hij meer en meer ervaring op, en op zijn 15e mocht hij al van de kids naar de volwassenen overschakelen. Normaal is die overschakeling pas vanaf 18 jaar, maar hij kon dus al snel mee met de volwassenen aan de wereldtop. Ondanks dat hij soms nog als de jonge gast gezien wordt, merkt hij dat de volwassenen hem meer erkenning geven en hem anders bekijken. Ze krijgen volgens hem zelfs een beetje schrik en vermijden een battle tegen B-Boy Cis liever.
Onze Antwerpse B-Boy heeft dan al zotte ervaringen achter de rug: zo werd hij uitgenodigd om te Breaken in Denver, waar hij de mensen en jury sterk wist te verbazen met een wel heel lange slo-mo headspin. “Op een gegeven moment voelde ik handen rond mijn benen en begonnen ze me op te tillen als een teken van ‘het is genoeg geweest’. "Dat was wel lachen.”
Buiten zijn grootse moves heeft hij ook grote dromen: hij wil op competitief vlak graag de Olympische Spelen of de Red Bull BC One winnen. Maar daarnaast wil hij hier in België zo veel mogelijk mensen bij zijn passie betrekken en een school oprichten om zijn ervaring te delen met jongeren die dezelfde passie hebben.
JEZ! WE LIKE! Deze blogpost werd geschreven door Jarne Thoelen