De kans is groot dat je de voorbije weken op sociale media de ‘Sonny Angels’ al eens hebt zien voorbijkomen. De Japanse gelukspoppetjes zijn populairder dan ooit en raken overal in een mum van tijd uitverkocht. Maar Anaëlle Van Laer (19) was de hype lang voor en verzamelt de Sonny Angels al acht jaar. Intussen telt haar collectie maar liefst 326 popjes en ze is niet van plan om daarbij te stoppen.
Anaëlle kreeg haar eerste Sonny Angel al zo’n 10 jaar geleden. Ze was meteen fan van de schattige gelukspoppetjes, die in 2004 door een Japanse designer werden ontworpen. Typerend voor de engeltjes is het naakte lichaampje met kleine vleugels en een hoedje in een bepaald thema, zoals een dier of fruitsoort. In 2016 begon Anaëlle de popjes actief te verzamelen en inmiddels telt haar collectie 326 Sonny Angels.
Met trots toont ze haar slaapkamer, waar ze zich in een heus Sonny Angels-walhalla waant. Als student interieurvormgeving kwam ze op het idee om gebogen kasten in haar muur te ontwerpen, zodat ze haar verzameling mooi kan uitstallen. Mission accomplished, want haar 326 popjes staan te pronken in de ingebouwde kasten. Als Anaëlle een favoriete Sonny Angel uit haar collectie moet kiezen, gaat ze zonder twijfel voor de framboos. Cuteee!
Ze bestaan al 20 jaar, maar de laatste maanden zijn de Sonny Angels razend populair geworden door unboxing video’s van influencers op TikTok. Je weet nooit op voorhand welke Sonny Angel in het doosje zit, en dat maakt het net spannend. De hype is zo groot geworden dat winkels wereldwijd met een tekort zitten. “De meeste verzamelaars vinden het niet leuk dat de Sonny Angels plots zo populair zijn. Maar ik vind het juist fijn dat meer mensen het leren kennen en dat ook influencers de popjes tonen. Het is wel jammer dat ze nu zo snel uitverkocht zijn, maar mijn vaste winkel houdt er wel aan de kant voor mij”, zegt Anaëlle.
Als de vraag stijgt, stijgt ook de prijs. En dat is te merken aan de Sonny Angels. “Vroeger kon ik er nog eentje kopen voor 8 euro, maar nu betaal je al snel minstens 12 euro”, zegt ze. Door de schaarste worden de popjes op sommige webshops zelfs voor 40 euro of meer verkocht. Maar Anaëlle zou haar collectie voor geen geld willen afstaan. “Als ik mijn Sonny Angels nu zou verkopen, zou ik er heel veel geld voor kunnen krijgen, maar ik wil ze echt niet wegdoen.”
Dat de Sonny Angels ook geluk zouden brengen, vindt ze mooi meegenomen. “Ik geloof daar wel in. Daarom heb ik er ook altijd eentje bij: de kikker. Die is intussen al helemaal kapot, maar brengt me nog steeds geluk, bijvoorbeeld tijdens mijn examens.” Los daarvan vindt Anaëlle het ook gewoon leuke popjes en is het een beetje een uit de hand gelopen verzameling. Ze koopt de Sonny Angels vooral in een lokale winkel, maar soms ook in het buitenland of online op Vinted. “Daar vind ik vaak zeldzame exemplaren die niet meer te koop zijn.”
Haar grote Sonny Angels-verzameling heeft de laatste maanden ook voor bijzondere momenten gezorgd. Zo mocht ze al een interview doen voor HLN en kwam ze zelfs op VTM Nieuws. “Het is gek dat er plots zoveel aandacht voor de Sonny Angels is, terwijl ze een jaar geleden helemaal nog niet zo bekend waren.” Maar ook als de hype binnenkort weer is gaan liggen, blijft Anaëlle enthousiast verder verzamelen. In totaal zijn er al meer dan 1000 verschillende Sonny Angels uitgebracht, maar die allemaal verzamelen lijkt Anaëlle net iets te ambitieus. “Het is niet mijn doel om ze allemaal te hebben, want dat is onmogelijk. Met 500 verschillende exemplaren zou ik al heel blij zijn, maar ook daarna blijf ik gewoon doorgaan”, lacht ze.
Tot slot geeft Anaëlle nog een tip mee voor beginnende Sonny Angels-verzamelaars: “Kijk goed uit voor neppe Sonny Angels en onbetrouwbare websites. Vergelijk de gezichtjes en het soort plastic met de echte, want het is niet fijn om per ongeluk een nagemaakt popje te ontvangen.”
Noted! Succes nog met je collectie, Anaëlle!