De 19-jarige Cleo Kiekens uit Lierde doet aan vrouwenwielrennen. Naast haar professionele sportcarrière die ze beklimt, studeert ze ook rechten aan de universiteit. Ze vertelt enthousiast over haar passie voor wielrennen en de prestaties die ze al leverde.
De aanloop naar een wielercarrière begon heel onschuldig voor Cleo. Ze was amper 13 jaar toen ze voor haar communie een koersfiets kreeg en in aanraking kwam met het wielrennen. Het was de papa van Cleo die zijn dochter onbewust een duwtje in de rug gaf om te gaan wielrennen. Sinds vorig jaar staat ze te schitteren op verschillende pelotons in een elite niveau. Dat betekent dus dat een groot deel van haar leven en die van haar familie rond het wielrennen draait.
“Op het elite niveau zijn wedstrijden twee keer zo lang en is het peloton twee keer zo groot. Daarboven kom je ook nog eens oog in oog te staan met mensen die wielrennen uit de hele wereld.” Intimiderend vindt ze het niet. Integendeel, voor haar is het een eer en een bevestiging dat ze goed bezig is. “Als je op het peloton naast een grote naam rijdt, besef je dat je toch al ver staat. Ik trek mij op aan die gedachte.”
Wielrennen en vooral trainen is een dagelijkse bezigheid die Cleo niet kan wegdenken uit haar leven. Is ze niet aan het trainen, dan is ze aan het studeren of omgekeerd. Dit heeft echter ook heel wat gevolgen op sociaal vlak. Een groot deel van haar vrienden ziet Cleo niet. “Ik kan niet zoveel meer uitgaan zoals vroeger, vooral niet in het seizoen. Sommige vrienden begrijpen dat en andere weer niet”, zegt de jonge wielrenster. Al bij al heeft ze heel wat nieuwe vriendschappen gesloten dankzij het wielrennen.
Samen met haar ploeg heeft ze dit jaar de leiderstrui van De Grote Ronde gewonnen. De Grote Ronde is een meerdaagse koers waarbij je met een team landstreken doorkruist. “Het was heel mooi, want op zo’n momenten word je een hechtere groep.” Toch zijn er ook heel wat gevaren aan verbonden. Bergaf sprinten tegen een hoge snelheid en fietsen op wegen die niet helemaal afgesloten zijn, kan heel wat valpartijen veroorzaken. “Tijdens de laatste wedstrijd reden we 80 km/u naar beneden voor een sprint, want het was bergaf en er kwamen auto’s op ons af. Wanneer je aankomt bij de eindstreep sta je toch even te trillen op je benen. Eigenlijk riskeer je je leven”, gaat Cleo verder.
Ondanks de nadelen die erbij komen kijken, zou Cleo deze hobby voor geen ander willen inruilen. Wielrennen bracht Cleo op heel mooie plaatsen. Ze leert de wereld om zich heen eigenlijk een beetje al fietsend kennen. Twee vliegen in één klap? Het zal wel zijn. Dankzij haar wedstrijden krijgt ze de kans om te reizen met haar familie naar andere landen en regio’s.
JEZ! WE LIKE! Deze blogpost werd geschreven door Melda Tokgoz.