Op 14-jarige leeftijd wint de Gentse Kas Christiaens (20) een fotowedstrijd van National Geographic Junior. Hij brengt een eerste boek uit en start na het middelbaar aan de opleiding Cinematografie aan het RITCS in Brussel. En alsof dat allemaal niet ambitieus genoeg is, zit zijn hoofd elke keer boordevol creatieve ideeën die hij wil realiseren. Tijd verliest hij liever niet met verre toekomstplannen. Hij experimenteert liever in het hier en nu met alles dat te maken heeft met fotografie, natuur en documentaires.
Het startschot voor zijn carrière werd gegeven toen Kas op zijn 12 een boek over manuele fotografie uit de boekenkast trok. "Het was toen zomervakantie en ik herinner me dat ik me echt verveelde. Daarom ben ik door het boek beginnen bladeren." Al snel eindigde dat in een muur behangen met samenvattingen van het boek. "Dat ging over basiskennis in de fotografie zoals diafragma en sluitertijd. Mijn mama begon zich toen lichtjes zorgen te maken", lacht Kas.
Een week later stond hij in de elektronicawinkel om zijn eerste camera te kopen. "Dat was een heel standaard cameraatje. Eigenlijk heb je geen peperdure camera nodig om goede foto's te maken", legt hij uit. Hij experimenteerde voornamelijk met natuurfotografie. “Ik voel me terug een nieuwsgierig kind dat de wereld herontdekt. Maar in plaats van alles in mijn mond te steken, bekijk ik alles vanuit mijn lens.”
De interesse voor natuur heeft er ook voor gezorgd dat hij deelnam aan een jaarlijkse fotowedstrijd van National Geographic Junior. “Ik dacht: “Ik ben toch bezig met fotografie, waarom stuur ik geen foto in.” Na drie keer deelnemen, was het raak. Zo won hij in 2018 de National Geographic Junior fotowedstrijd met een beeld van de droogte in Bourgoyen. Het was een droge zomer. De temperaturen stegen en er was sprake van droogte op verschillende plaatsen in het land. “Ik ben toen zoals ik altijd deed met mijn camera door Gent op pad getrokken om beelden te maken. Zo kwam hij terecht bij het uitgedroogde landschap van de Bourgoyen. Met deze foto kaartte hij de gevolgen van de klimaatveranderingen in Vlaanderen aan.
Elke foto die hij instuurt naar een fotowedstrijd heeft een verhaal, zo meent Kas. Hij noemt zichzelf dan ook een storyteller. Is natuur en klimaat dan een centraal thema in zijn foto's? Kas doet het alleszins niet met de intentie om een statement te maken of mensen wakker te schudden. "Ik betrap mezelf erop dat ik achteraf altijd een verhaal heb dat een "groener" aspect behandelt." Hij benadrukt dat hij wil vertrekken vanuit het artistieke in plaats vanuit het journalistieke. "Ik ben daarom niet vies van monteren, editen en manipuleren van beelden."
Zoals elke fotograaf krijgt hij ook te maken met uitdagingen. “Soms heb je een idee in je hoofd en mislukt het. Maar meestal draait het beter uit dan ik had verwacht. En dat geeft mij een kick.” Het zijn die momenten waaraan hij zich optrekt en die hem motiveren om telkens weer beelden te maken.
Zotte ervaringen vallen niet op één hand te tellen. Maar ééntje die er voor hem echt uitspringt is de huidige samenwerking met de Vlaamse regisseuse Charlotte Verminck voor een kortfilm genaamd Mind of Thoughts.
De regisseuse plaatste een zoekertje op het RITCS forum. Dat is een plaats waar zowel huidige studenten als alumni terechtkunnen om mededelingen te doen. "Er werd gezocht naar een student die de skills en tijd had om een making of te maken voor de kortfilm. Als student Cinematografie heb ik toen op het zoekertje gereageerd”, vertelt Kas. De regisseuse en Kas spraken meteen daarna af in Brugge. “Het was een vlot en vertrouwd gesprek. Daarna merkte ik meteen dat het project een meerwaarde kon bieden en kansen kon creëren.”
Kas vertelt ingetogen over de familiare sfeer die hing tijdens de opnames die ondertussen zijn afgelopen. “Ik voelde me meteen thuis bij de crew. Ik had echt het gevoel dat ik een connectie had met de regisseuse, ondanks ik weg stond van de eigenlijke opnames.” Voor Kas is het tegelijkertijd een unieke kans om het echte werkveld te leren kennen en contacten te leggen.
Een andere zotte ervaring en mijlpaal uit zijn carrière, is de Sony World Photography Awards. Dat is een fotowedstrijd waarvoor Kas drie keer werd geshortlist. De jonge fotograaf kwam telkens in aanmerking met beelden die hij van zijn zus maakte. “Ik stuur altijd drie foto’s door waarvan eentje van mijn zus is. Het zijn altijd haar beelden die genomineerd worden.” Kas is zijn zus dan ook dankbaar voor de hulp die zij biedt. “Soms twijfelt ze om mee te doen, en dan motiveer ik haar. Dankzij de shoots wordt onze band alleen maar sterker.”
Of Kas een bucket list heeft met 'Everything To Do Before Turning 25' hoeven we niet eens te vragen. Zelf wil hij met zo veel mogelijk dingen experimenteren, zoals een tweede boek uitbrengen.
Zijn eerste boek kwam er nadat hij op zijn 16e wilde investeren in een nieuwe camera met een duurder prijskaartje. "Ik kwam op het idee om een fotoboek te drukken, samengesteld uit foto's die ik had gemaakt." Deze keer zou hij graag een boek over een specifiek thema schrijven. Hij weet nog niet waarover dat zal gaan. "Het zijn natuurlijk allemaal risico's die ik neem. Maar als je niet probeert, weet je ook niet wat je kunt."
Wij zijn alvast benieuwd naar Kas’ verdere carrière als fotograaf/cinematograaf! Go Kas!