Mikaela Pimentel (22) en Maya Teughels (22) studeerden beiden (video)journalistiek aan Thomas More. Voor hun bachelorproef bundelden ze hun talenten om een documentaire te maken over Anne-Sophie Vanhees, een negentienjarig meisje dat vocht tegen een hersenstamtumor. Ondanks haar ziekte leefde Anne-Sophie haar laatste dagen met onvoorstelbare moed en positiviteit. Het verhaal van haar leven, haar humor en haar ongelooflijke wilskracht vormt het hart van de docu ‘Mijn Laatste Brief’.
Anne-Sophie werd ziek toen ze in het zesde middelbaar zat. De boosdoener: een hersenstamtumor. De laatste jaren van haar leven bracht ze door in een rolstoel, al kon ze nog wel stappen, maar moeizaam. Toch liet Anne-Sophie haar dromen niet varen en studeerde ze binnenhuisarchitectuur in Mechelen. Daar kruisten haar wegen die van Mikaela: “Ik zat samen met Anne-Sophie op kot, in een huis dat draaide om sociaal engagement. We hielpen mensen met boodschappen doen, kamers kuisen of afwassen.”
Maar toen kreeg Anne-Sophie slecht nieuws: de tumor was naar haar ruggenwervel uitgezaaid. Ze moest stoppen met studeren. Dat maakte haar verdrietig, zelf wou ze doorgaan, maar haar lichaam weigerde. Soms kon ze niet uit de zetel komen en aan het einde van haar dagen was ze zo moe dat de zetel haar vertrouwde plekje werd. In overleg met Anne-Sophie, haar ouders en broer besloten Mikaela en Maya haar verhaal te vereeuwigen. En zo kwam ‘Mijn Laatste Brief’ tot stand, een documentaire waarin de laatste dagen van Anne-Sophie worden vastgelegd.
Anne-Sophie heeft de documentaire zelf nog kunnen zien voor ze haar laatste adem uitblies. Bij de eerste blik op het scherm zei Anne-Sophie meteen: "Ieuw, mijn haar, ieuw, mijn blouse, oh nee, hoe zie ik eruit?” Maar het was ook een mooi moment. Het was verbazingwekkend om te zien hoe de views begonnen te stijgen. Eerst 300, toen 1000 en inmiddels bijna 80.000 weergaven. Anne-Sophie was verbluft. "Waarom kijken die mensen naar mij?"
“Ze was een ongelooflijk moedig en sterk persoon, al zou ze dat van zichzelf nooit hebben gezegd,” vertelt Mikaela. “Op slechts 19-jarige leeftijd had ze al zoveel meegemaakt. Haar vader was gestorven en zij was ziek.” Haar nuchterheid stond in schril contrast met wat je zou verwachten van iemand van haar leeftijd. Ze wist dat ze ging sterven, maar in plaats van grootschalige plannen te maken, koos ze ervoor om dicht bij haar moeder, haar broer, haar hondje Nio en haar beste vrienden te blijven. Ondanks haar ziekte bleef ze dromen, al waren het realistische dromen. Ze haalde voldoening uit kleine dingen: een nieuwe tattoo zetten of haar haar kleuren. Anne-Sophie vocht tot het einde, maar overleed uiteindelijk op 29 mei 2023.
De documentaire, oorspronkelijk gemaakt voor hun bachelorproef, bereikte onverwacht een groter publiek toen ze werden uitgenodigd voor de News City Academy Awards, de prijzen voor jonge mediamakers. "Het was een totale verrassing", vertellen de meisjes. Ook Anne-Sophie’s mama, Kathleen, was aanwezig op de prijsuitreiking. Terwijl ze in een hoekje stonden te genieten van de hummus, hoorden ze de eerste noot van hun documentaire. “Het voelde als een avond waarop Anne-Sophie haar verhaal in de bloemetjes werd gezet.”
Hun docu werd bekroond met een beurs van 2.500 euro. Daarmee kunnen ze aan de slag om een nieuw werk te maken. Hun idee? Een documentairereeks over littekens, getiteld "Getekend door en voor het leven". "We willen verhalen vertellen van mensen die op een intense manier verbonden zijn met een litteken. Denk aan illegale abortus, mensenhandel, kindsoldaten, vrouwenbesnijdenis en meer", legt Maya uit. "Het zijn littekens met een maatschappelijk relevante achtergrond." Het idee is nog in de prille fase, maar wij zijn alvast benieuwd!
Naast hun documentaire hebben Maya en Mikaela al indrukwekkende ervaringen opgedaan. Maya liep bijvoorbeeld stage bij oorlogsreporter Rudi Vranckx en heeft daarna nog even als freelancer bij hem gewerkt. “Tijdens deze periode ging Vranckx naar de Westbank. Ik mocht vanuit België meehelpen om mensen te vinden die hun verhaal wilden vertellen.” Momenteel zet Maya haar academische carrière verder met een master in antropologie aan de KU Leuven. Mikaela’s meest bijzondere ervaring komt niet voort uit haar werk, maar uit wat ze heeft gevoeld en geleerd doorheen haar journalistieke studie. "Mijn familie woont in Peru, dus ik heb mijn studietijd in België zonder hen doorgebracht. Dat heeft me geleerd om zelfstandig te zijn en dingen anders te bekijken.”
Dat we nog van deze jonge documentairemakers gaan horen, dat is zeker! "Ik wil mensen helpen hun verhaal te vertellen," zegt Maya. “Iedereen heeft een verhaal, elk op hun eigen manier boeiend.” Mikaela voegt daaraan toe: “Veel journalisten zeggen dat ze mensen een stem willen geven, maar mensen hebben vaak al een stem. Ze hebben een luidspreker nodig, iemand die hun verhaal reflecteert naar een breder publiek. Dat is wat ik wil doen als journalist."
Of je nu schrijft, filmt, interviewt of creëert, iedereen tussen 18 en 26 jaar, ongeacht opleiding of achtergrond, kan meedoen aan de News City Academy Awards. Wil jij jouw kans wagen? Meld je aan en stuur een mediawerk in! Deelnemen kan tot 30 juni.