Koffiedrinken en taarten bakken – het zijn twee passies die Kaat Devolder (24) sinds kort samenbrengt in haar eigen koffiebar in hartje Lier: Babette Coffee & Cake. Hier maakt ze alles zelf, van vers brood tot heerlijk gebak, en het hele assortiment is glutenvrij. “Gezelligheid, comfort en kwaliteit staan bij mij op de eerste plaats.”
Jong, ambitieus en een beetje zot, zo begint Kaat haar verhaal. Zonder veel ervaring of voorkennis opende ze haar eigen koffiebar. Het idee ontstond spontaan toen een vriendin voorstelde om haar pop-up koffiebar op dezelfde locatie over te nemen. Met een achtergrond als opvoedster en wat ervaring uit een eerdere baan in een koffiehuis, ging Kaat vol enthousiasme de uitdaging aan. Babette is voor haar niet zomaar een koffiebar. “Koffie staat voor gezelligheid”, zegt ze. “Het is de perfecte setting om te werken, bij te praten of een boek te lezen.”
Kaat koos er bewust voor om heel haar assortiment glutenvrij te maken. Al sinds haar anderhalf eet ze zelf glutenvrij en weet ze als geen ander hoe beperkt het aanbod vaak is. Met Babette creëert ze een veilige haven voor elk van haar klanten, want naast de glutenvrije selectie, biedt ze ook lactosevrije en vegan opties aan. Al komt iedereen er gewoon voor het lekkers - dat alles glutenvrij is, merk je niet eens!
Voor haar ingrediënten werkt Kaat samen met een lokale boer die alles vers aanlevert. “Ik kan natuurlijk diepvriesgroenten gebruiken, maar verse producten zijn zoveel beter. Die kwaliteit proef je”, vertelt ze. In haar keuken tovert ze die producten om tot citroentaarten, kriekentaarten, cinnamon rolls en zelfs soep. Dat alles zelf gemaakt is, vindt ze belangrijk.
Kaat koos ervoor om het interieur in een nieuw jasje te steken. De groene muren verdwenen en maakten plaats voor warme roze- en abrikoostinten. “Ik hou van rust en kalmte, dus dat wou ik in het interieur uitstralen”, zegt ze. In de bar vind je een lange tafel waar mensen samenkomen, en gezellige zithoekjes waar je ongedwongen kunt bijpraten of gewoon even kunt neerploffen. Babette voelt als een huiskamer waar je, als je wilt, zelfs je schoenen kunt uitdoen. “Ik ben iemand die zich thuis voelt op haar kousen”, lacht Kaat. “En dat geef ik graag door aan mijn klanten.”
De openingsdag was een groot succes. Kaat had gerekend op één extra paar handen, maar de opkomst overtrof al haar verwachtingen. Gelukkig schoten haar moeder en enkele vriendinnen te hulp, en uiteindelijk stond er een team van vijf klaar om alles draaiende te houden. En dan waren er nog de planten! “Ik heb die dag meer dan 50 planten gekregen”, herinnert Kaat zich. Ze wilde het interieur wat groener maken en vroeg vlak voor de opening op Instagram: "Wie heeft er nog een plantje voor mij?" Dat werkte zó goed dat niet alleen haar koffiebar, maar inmiddels ook haar hele huis groen kleurt.
Kaat wil Babette graag verder laten groeien, maar zonder de knusheid op te geven die haar zaak zo bijzonder maakt. “Ik wil niet groter worden dan dit”, vertelt ze. “De charme zit net in dat intieme.” Voor Kaat geen tweede vestiging dus, maar eerder een uitbreiding van het aanbod. Ze bakt ook brood en zou het geweldig vinden als lokale restaurants en koffiebars haar baksels serveren. Ook samenwerken met andere ondernemers en activiteiten organiseren zijn plannen die al op de agenda staan. Zo organiseert ze binnenkort samen met Lore van Keramiek haar eerste ‘sip and clay’-workshop. Verder droomt ze ervan om het glutenvrije aanbod meer op de kaart te zetten, en wie weet ooit een grotere bakkerij te openen met alleen maar glutenvrij gebak. Maar voor nu staat het uitbouwen van een prachtige zaak en elke dag genieten van het succes op de eerste plaats.
En als ze één tip kan meegeven aan jonge ondernemers? “Waar een wil is, is een weg. Je moet er hard voor werken, maar als je op het einde van de dag gelukkig bent, dan is de sprong de moeite waard.”