Orphée Vanhove (23) combineert een job als communicatiemedewerker met haar grootste passie en talent: tekenen. Als illustrator maakt ze gepersonaliseerde prints van mensen en huisdieren. Nog tijdens haar studies communicatiemanagement en journalistiek begon ze haar eigen bedrijfje ‘PRINTS by Orphée’ als student-ondernemer. Dat ondernemerschap trekt ze nu voort als ondernemer in bijberoep.
“Ik teken al sinds ik kleuter ben en maakte altijd voor iedereen tekeningen. Ook tekende ik bijvoorbeeld in Topmodel boekjes als we op restaurant waren. Het is dus al heel mijn leven een deel van mij.”
“Toen ik naar het middelbaar ging, kocht ik een iPad met de centjes van mijn plechtige communie.” Die aankoop is cruciaal geweest, want Orphée begon te experimenteren met grafisch tekenen. Nu maakt Orphée enkel nog illustraties op haar iPad. Ze maakte de afgelopen jaren een gigantische persoonlijke evolutie mee.
“Ik zag op TikTok dat iedereen een bedrijfje begon tijdens corona en ik dacht: weet je, ik kan dat ook.” Het ging van gepersonaliseerde tekeningen maken voor kennissen, tot het moment waarop ze over deze bezigheid zelf wat plaatjes en praatjes begon te posten op TikTok (@printsbyorphee) . “Mijn eerste video ging viraal, ik had die dag meer dan 200 DM’s van mensen die ook een gepersonaliseerde illustratie wilden. Ik was echt overwhelmed.”
Naast een 9-to-5 heeft Orphée dus ook een 5-to-9 met ‘PRINTS by Orphée’. “Er kruipt veel tijd in, maar ik doe het nog altijd heel graag.” Een fulltime job met een onderneming vraagt veel discipline. "In drukke periodes houd ik me aan een strakke planning. Ik zet wekkers op mijn telefoon die aangeven wanneer ik moet tekenen, mails beantwoorden, eten en slapen"
Orphée heeft een liefde voor het tekenen van mensen en landschappen, maar daarnaast tekent ze ook dieren. Mensen zijn gek op hun huisdier. Daarom kan je bij haar ook terecht voor een illustratie van je favoriete viervoeter. Ze volgt de feedback van haar klanten steeds zorgvuldig op, zo kwam ze met de service om ook illustraties met gezicht aan te bieden naast haar klassieke lijnillustraties zonder gezicht.
Het is belangrijk om een eerlijke prijs te krijgen voor het werk dat je levert. Tot vandaag is Orphée nog steeds bezig met het bepalen van een correcte prijs. “In het begin vroeg ik maar drie euro voor een tekening.” Ondertussen is die prijs al een beetje meer gestegen, maar voor het werk dat gedaan wordt, zou ze veel meer kunnen vragen.
“Ik zou dit heel graag fulltime willen doen, maar het is momenteel niet rendabel genoeg om van te leven.” Orphée laat zich niet ontmoedigen en droomt ervan om ooit een winkeltje te openen waar mensen kunnen binnen en buiten lopen, waar klanten kunnen langskomen om een ontwerp te bespreken, bijvoorbeeld voor geboortekaartjes of een ontwerp voor een trouwfeest. “Ik was onlangs in een boekenwinkel en het viel me op dat veel boeken geïllustreerd waren: kookboeken, reisboeken… Ik zou in de toekomst ook heel graag willen samenwerken met een uitgeverij.” Wij hopen alvast Orphées unieke ontwerpen ooit te mogen aantreffen tussen de boekenplanken van een befaamde boekenwinkel.
Orphée heeft vele projecten om trots op te zijn. Het liefst probeert ze zo realistisch mogelijk te tekenen, soms zit ze 50 uur aan een project. “Onlangs hielp ik een meisje met haar bachelorproef vroedkunde, haar hielp ik met 10 specifieke illustraties.” Tijdens haar studie journalistiek illustreerde ze op een week tijd 23 tekeningen voor de Krant van West-Vlaanderen. Een hele krant vullen doet niet iedereen haar na. “Ik vind het zot dat er steeds zoveel interesse is. Als ik een video post, komen er vaak zulke positieve reacties van mensen die oprecht geïnteresseerd zijn”, vertelt Orphée met veel dankbaarheid.