Hero Image

Steeds meer jongeren doen aan ‘sadfishing’ online, wat is dat?

08.11.2024
HLN
NEWS

Zie je de laatste tijd veel depressieve berichten, donkere foto’s of droevige quotes op sociale media? ‘Sadfishing’ heet deze trend en steeds meer jongeren doen het. Willen ze gewoon aandacht trekken of schuilt hier meer achter? En hoe reageer je dan best? Klinisch psychologe Leslie Hodge neemt de tendens onder de loep. “Zo’n droevige post is niet altijd zo onschuldig als het lijkt ...”

Sociale media zoals Instagram en TikTok worden tegenwoordig overspoeld door negatieve berichten zoals ‘Ik voel me zo eenzaam vandaag’. Misschien kwam je zelf ook al droevige selfies of quotes tegen online. Sadfishing heet deze trend, die voor het eerst ter sprake kwam in 2019 door een virale post van model Kendall Jenner. Daarin stelde ze zich kwetsbaar op door te vertellen over haar jarenlange struggle met huidproblemen en acne. Achteraf bleek echter dat het ging om een betaalde post. Jenner kreeg dus geld naarmate de post meer aandacht kreeg.

Dat is typisch sadfishing, meent klinisch psychologe Leslie Hodge van praktijk ‘Strong Mind’. “Je plaatst iets online over je emotionele problemen in de hoop om aandacht te trekken voor persoonlijk gewin.”

Steeds meer tieners doen het voor geld of een persoonlijk voordeel

Dat veel mensen zich hier schuldig aan maken, verbaast de psychologe niet. “Als je iets moeilijks of negatiefs meemaakt, vertel je dat vaak wel aan vrienden of familie. Dan is het logisch dat je dat soms ook op sociale media wil delen. Sommigen vinden dit online vertellen zelfs makkelijker dan in het echte leven.” Er is dus niets mis met af en toe negativiteit online te plaatsen. Meer nog: het is normaal.

“Zo stel je je online ook authentieker op in plaats van altijd gelukkige beelden te tonen, zeker als je even een moeilijke dag of periode meemaakt. Onderzoek toont ook aan dat op die manier op zoek gaan naar een virtueel schouderklopje een positief effect heeft op je mentaal welzijn. Want je krijgt zo steun, medelijden en erkenning van een online community.”

“Er is wel een gradatie tussen hoeveel, hoe vaak en op welke manier je dit online post. Een negatieve quote of trieste foto die veel vragen oproept en veel mensen ongerust maakt, mag niet de bedoeling zijn.” Zo’n droevige post is dus niet altijd zo onschuldig als het lijkt, aldus Hodge. “Een onderzoek uit 2023 toont dat vooral tieners met angstige of depressieve gevoelens aandacht zoeken door negatieve dingen te delen online. Vaker zijn dit ook jongeren die minder sociale steun vinden in het echte leven bij familie of vrienden.”

Je persoonlijke problemen online gooien, maakt je ook heel kwetsbaar. “Je toont je verdriet aan de wereld, maar niet heel de wereld is zo begripvol. Je stelt je op die manier bloot aan pestgedrag, haatberichten of mensen met slechte bedoelingen. Hou hier rekening mee als je een gevoelig bericht wil delen online”, benadrukt de psycholoog.

Kan je ‘sadfishing’ herkennen? En hoe reageer je best?

De psychologe signaleert nog een trend. “Het is héél moeilijk om te weten of een persoon zoiets deelt om aandacht te trekken of omdat die zich effectief slecht in zijn vel voelt en een rotdag achter de rug heeft. Daarom is het belangrijk om zo’n sociale media post altijd ernstig te nemen en altijd begripvol te reageren”, benadrukt Hodge.

“Als je de persoon in kwestie persoonlijk kent, laat dan zeker een berichtje achter”, tipt ze nog. “Dan kan je vragen of je steun kunt bieden of iets anders voor die persoon kan betekenen. Dat is heel belangrijk. Verder kan het ook nuttig zijn om die persoon aan te moedigen om deze problemen in real life uit te spreken of (professionele) hulp te zoeken.”

svg background ornament
Je negatieve emoties neerschrij­ven in een dagboek bijvoor­beeld of erover praten in het echt zal je veel meer vooruithel­pen dan een online post
Psychologe Leslie Hodge

Let wel op met berichten sturen naar onbekende mensen die aan sadfishing doen, waarschuwt de psychologe. “Het internet is zo’n groot en onbekend medium. Weet dus dat er ook mensen zijn die zich kunnen voordoen als een tiener met problemen. Ook dat maakt het zo’n gevaarlijke trend.”

Sadfishing, niet doen dus? “Je negatieve emoties neerschrijven in een dagboek bijvoorbeeld of erover praten in het echt zal je veel meer vooruithelpen dan zo’n online post”, meent de psychologe. “Zo loop je ook geen risico dat je online backslash krijgt of dat anderen van je leed kunnen profiteren. Zit je echt vast met bepaalde gedachten, gevoelens of problemen? Ga dan alsjeblieft professionele hulp zoeken.”

VTM
Qmusic
HLN
Belfius